sparvresan.blogg.se

Välkommen ska du vara till en blogg om en problemhäst som gick från nästan ohanterlig till riden på bettlöst - barbacka. Inkörd och travar byn runt framför vagnen. En speciell häst med en speciell historia. Välkommen.

Föl!

Nu har flera ston börjat få sina föl, vilket är jättekul. Jag ska ge er en liten redogörelse:

Llomeroth Cryf och Llomeroth Cyflym, som gick med Trollet, har fått sina föl den 10/5 och den 13/5. Det blev en hingst och ett sto. De döptes med anledning av den nya beauty and the beast-filmen, som jag älskade! Lumiere GS och Plumette GS fick de heta. Riktigt lovande hästar.
Iris Escapist har också fölat. Hon gick ju med Avaldi och Nouvelle, och fick igår ett fint litet hingstföl som döptes till Gaston GS (också från batb). Något litet tråkigare är att Nouvelle fölade också, den 12/5, men tyvärr var det dödfött. Nouvelle blev förvirrad och rädd när hennes barn inte reagerade, och jag tror att hon fortfarande är ledsen. Hästar är intelligenta och jag är säker på att hon förstår att fölet var dött. Hon står bara i hagen och tittar.
Då tänkte vi att vi kanske skulle försöka hitta ett föräldralöst föl som Nouvelle kunde ta hand om. Det skulle bli en win-win: Hon skulle få ett barn att ta hand om och fölet skulle få en mor. Så då annonserade vi, och den 15 fick vi ett svar!
Det var ett litet halvblodsföl, bara ett par timmar gammalt, men dess biologiska mamma stötte bort det och ville inte låta det dia. Om ett föl inte får i sig mjölk det första den gör, riskerar det att dö. Ingen tid att förlora, tänkte vi, och fölet kördes ilsnabbt till Gråsjö.
Först var vi lite oroliga inför ihopsläppet, men Nouvelle var så snäll och lät det dia. Det var så fint! Fölet är fortfarande svagare än de som fått en bra start i livet, men Nouvelle lägger ner hjärta och själ i att ta hand om det. När vi såg hur fint de funkade ihop sa fölets ägare att vi kunde få det. Helt gratis! Vi tackade förstås inte nej, och idag döptes fölet officiellt till Dizzy. Det är en liten tjej, svart med en vit strumpa och snopp på mulen.

Så dramatik som blev fantastiskt bra kort sagt! Vi ser med spänning fram emot att få se Nattas och Batinkas fölungar, som borde komma vilken dag som helst.