sparvresan.blogg.se

Välkommen ska du vara till en blogg om en problemhäst som gick från nästan ohanterlig till riden på bettlöst - barbacka. Inkörd och travar byn runt framför vagnen. En speciell häst med en speciell historia. Välkommen.

Uppdatering

Hej bloggisen. Nu har kusinen åkt hem igen, jag har inte hunnit rida mina tjejer så mycket under de här dagarna, bara små korta promenader till och från IRL-stallet/badstranden. Vi var på stranden i förmiddags med min lilla trio, det var bara Alpha som vågade sig i och simma. De andra två stod kvar på stranden och fnös, där tänkte inte de gå i fast de båda två är äldre än Alpha (tjejerna ligger på 4, 7 och 8 år med Sparven som "gammeltant" och Alpha är yngst. Kickan hamnar däremellan).
Varg har börjat bli accepterad av de andra pojkarna. De har väl fattat att han är äldst och klokast, hehe. Glodde bara på småkillarna när de sprang ikapp i hagen! Men nu har faktiskt Trollet börjat söka sig till honom. Fina Trollungen, hoppas han försvarar gamlingen mot treårige Avaldi och hans gangsters. Avaldi kan vara jäkligt dryg ibland, men han ger superfina föl. Inte för att han fått så många, hittills har han bara betäckt två gånger i livet och det var i februari. Men båda stona tog sig (fribetäckning) och det ena har redan fölat, ett underbart litet sto blev det. 
Nu till lite Off Topic, som jag sagt inte hör hit. Femtonåriga Irländska Sporthingsten Axess Zeppelin har varit min sedan oktober 2014 men han flyttade hem till sin fodervärd i januari. Han tävlade framgångsrikt i hoppning tills för ett par år sedan, han var uppe och nosade på 140 cm men efter en olycka var det bara att säga farväl till tävlingskarriären. Däremot är han en jättetrevlig ridhäst och han kan fortfarande hoppa upp emot metern. Men nu går han alltså som ridhäst hos fodervärden. 
Nu till saken. Någon sökte en irländsk sporthingst till sitt åttaåriga sto och efter lite prat med fodervärden erbjöd jag honom för betäckning. Stoägaren nappade och nu ska stoet skickas hit den 3:e juli. Så här tänkte jag upplägget:
Först handbetäcker vi dem några gånger, just för att Zeppelin är helt grön på detta område (har aldrig använts i avel förut). De ska också få chans att hälsa på varandra. Vi använder oss inte av språnglinor utan de får sköta det själva, dock kommer vi att hålla i båda, i grimma. Om det går bra blir det fribetäckning. Om de inte verkar trivas ihop eller Z blir för "het på gröten" kommer vi att handbetäcka stoet 2ggr per dag varannan dag i brunst, dag 1, 3, 5, 7, 9 och 10. Hon kommer den 3 juli och åker hem den 10:e.
Vi har planerat detta, jag och fodervärden. De första betäckningarna kommer att ske utanför hennes hus (hon har ett eget stall med 2 boxar) och blir det fribetäckning så går de i en hage intill hennes fönster, så hon kommer att hålla koll på dem hela tiden.
Detta blir alltså Z:s första betäckning men duktig som jag är har jag redan köpt in ett tolvårigt sto, renrasig irländsk sporthäst som gått MsvB dressyr och LA hoppning i sina dagar, men pga en gammal skada inte kan ridas utan att bli halt. Hon heter Qaeda men kallas för Kajan, har aldrig blivit betäckt förut men tanken är att Z och Q ska gå ihop, år efter år... Så han får sin dam till slut.
Kanske ni undrar om jag planerar att betäcka Sparrow, Kickan eller Alpha, jag som har så många hingstar? Nej säger jag. Sparrow kommer aldrig på fråga. Dels så avskyr hon små unghästar och dels så är jag inte säker på hur hon skulle bete sig mot hingsten. Antingen skulle hon stå så stilla så eller så skulle hon bara retas och kicka efter honom. Så att betäcka henne är uteslutet, och Alpha är enligt mig för ung även om hon är snäll. Och Kickan är ju ny än så länge och även hon speciell...
Så nej, inte mina donnor!

Varg

Precis tillbaka efter en underbar ridtur med Varg. Jag satt upp barbacka och red iväg på en runda runt byn tillsammans med min syster och hennes sto. Vet att sto + hingst på promenad inte alltid är optimalt, men jag var inte orolig och det gick super.
Jag tror att Varg tyckte det var skönt att komma ifrån de andra pojkarna. De har bättrat sig och går inte på honom allihop samtidigt, nu handlar det mer om att de fryser ut honom och inte låter honom vara med. Han går för sig själv ca 25 m ifrån de andra. 
Men härligt var det iaf, speciellt när vi galopperade och vinden blåste! Eller när vi pausade i skuggan och de fick beta. Så glad över min fina kille. Kan inte fatta att han skulle slaktas?! 
Jag vet att inte heller detta handlar om Sparrow men nu har jag inget annat att berätta, och nu ska min kusin komma och sova över tills på tisdag. Så ni får ha överseende! Kram

Fullblodssaga & fjordhästdrama

Har inte så mycket news för er idag. Förutom att jag ridit Alpha i skogen, men det har jag ju lovat mig själv att INTE snacka om här, vad jag gör med Alpha & Kickan, alltså. Men det gick bra.
Juste, har ju lite att berätta om. Inte för att detta handlar om Sparrow heller, men ändå. Jo, för någon månad sedan var jag och en kompis på galopptävlingar på Täby (på låtsas). Vi fick snabbt upp ögonen för ett stort, gängligt och mörkbrunt xx-sto på sex vårar som redan under uppvärmningen taggade till lite extra och var till besvär för ryttaren. Hon fick en dålig start men avancerade och lyckades tränga sig fram till en sjätteplats när ungefär halva loppet gått. Hon hamnade intill banräcket och på något vis fick hon sladd, halkade in i räcket och gick omkull. 
Hon var snabbt upp på benen men haltade kraftigt, totalt blockhalt på höger fram och vägrade stödja på vänster bak. Jockeyn klarade sig men loppet var över för hästens del, det var tal om att avliva henne på plats. 
Men då var vi nere och lyckades övertala ägaren om att vi kunde ta hand om henne istället för att hon skulle dö. Kanske lite inspirerade av Melanie och Jazz när Image går omkull och bryter benet. Men vi fick i varje fall ägaren med oss och dagen efter åkte vi och hämtade henne.
Solanum Nigrum L, som hon heter, eller Natta som vi kallar henne efter namnbetydelsen (nattskatta på latin), går nu med benskydd i en sjukhage och ska fortsätta med det i ca 2 veckor till (totalt fem veckor). Hon är lite ledsen för att alla andra får gå ut i sommarhagen och inte hon, men tids nog ska även hon göra det och då finns det ju mycket kvar av sommaren! Så nu fokuserar vi på att få vårt lilla fullblod på banan (eller benen) igen. Där var jag rolig.
Ps. Fjordhästhingsten Varg verkar inte trivas så bra i hingsthagen, förmodligen på grund av hans högra blinda öga. De andra är på honom och hackar hela tiden och jag vet inte vad jag ska göra! Han är ny så kanske vänjer de sig och accepterar honom, men just nu går de andra i en klunga medan han går ensam typ 20 meter bort. Stackaren! Får hitta någon nödlösning om det inte blir bättre.
Kram