sparvresan.blogg.se

Välkommen ska du vara till en blogg om en problemhäst som gick från nästan ohanterlig till riden på bettlöst - barbacka. Inkörd och travar byn runt framför vagnen. En speciell häst med en speciell historia. Välkommen.

Vårkänslor i luften

Hej igen! Vi har precis gett oss ut och gjort ultraljud på de fyra stona som nu har gått med sin respektive hingst i två veckor för att se om de är dräktiga. Alla såg ut att vara det, vilket är jättekul. Överlag har hingstarna på Gråsjö väldigt bra fruktbarhet, så det är inte ofta en betäckning inte resulterar i dräktighet.
Utöver dessa fyra ston planerar jag även att betäcka två hästar till. Det är alltså Batinka, en shettis, som ska betäckas med femåriga hingsten Universe Song, som också är shettis. Det blir hans första avkomma om allt går vägen, men här tror jag att jag tillämpar betäckning vid hand av säkerhetsskäl.
Det andra stoet jag planerar föl på är Nattskatta. Ni minns henne väl? Galoppören som kom hit och som alla trodde var för skadad för att överleva? Nu mår hon mycket bättre, även om hon aldrig kan ridas igen. Därför tänker jag mig en karriär som avelssto för henne. Hingsten jag tänker mig till henne är Junibackens Ymer, och även här kör jag på betäckning vid hand. Ymer är en erfaren avelshingst med åtta avkommor sedan tidigare. Natta är snäll men har aldrig betäckts av en hingst förut, vilket är varför jag tar den säkra vägen.
Hästarna är så fulla av vårkänslor nu så det är inte klokt. Men, en kul sak är att Trollet har premierats till ELIT, den sista premieringen! Han har även startat lite i Grand Prix, vilket är den högsta dressyrklassen som finns på SLF, samtidigt som han är aktiv som avelshingst på gården. Han har många bollar i luften, han!
Så, om vi har tur, lär sex nya föl födas på Gråsjö i sommar! Är det inte spännande?
Kram

Avelsäsongen har startat

Hej igen!
Idag var det fint väder, så vi bestämde oss för att släppa ihop hästarna som ska betäckas med sina respektive hingstar. Vi kör nästan alltid på fri betäckning här, då det är det mest naturliga, men ibland får vi tillämpa betäckning vid hand om det gäller en oerfaren eller ovanligt temperamentsfull häst. Annars släpper vi dem bara och låter naturen ha sin gång.

Först ut var Trollet, en åttaårig Welsh Mountain-ponny. Han ska strax ELIT - premieras och har flera avkommor sedan tidigare. Vi lät hans ston, Llomeroth Cryf och Llomeroth Cyflym, befinna sig i hagen först och sedan släppa in honom, för att undvika bråk. Det gick bra att släppa ihop dem, och det har gått bra hittills.

Sedan var det dags för Avaldi att träffa sina tjejer. Avaldi är en SWB-hingst på fem år, som har en avkomma sedan tidigare. Stona ifråga var Iris Escapist och Nouvelle. Båda är i tjugoårsåldern och rutinerade avelsston. Det gick smidigt att släppa in Avaldi till dem, och jag tror inte att det kommer vara några konstigheter. Eftersom Avaldi kan bli rätt hetsig är det nog bra att de är äldre och erfarna med hingstar, så de kan sätta honom på plats om det behövs.

Nu är tanken att de ska gå ihop i två veckor, och sedan ska vi göra ultraljud på stona för att se om de är dräktiga. Om allt går vägen har vi alltså fyra små föl på gården i sommar!